hoe vettiger hoe prettiger - Reisverslag uit Imperatriz, Brazilië van Kathleen Van Dijck - WaarBenJij.nu hoe vettiger hoe prettiger - Reisverslag uit Imperatriz, Brazilië van Kathleen Van Dijck - WaarBenJij.nu

hoe vettiger hoe prettiger

Blijf op de hoogte en volg Kathleen

14 Oktober 2007 | Brazilië, Imperatriz

Ik had in vorig berichtje gezegd dat ik nu wat meer ging vertellen over mijn dagelijkse bezigheden, maar eigenlijk zijn die al elke dag anders geweest. Ik ga toch proberen een klein beetje een beeld te schetsen van hoe ik mijn daagjes hier ingevuld krijg.

Het is sinds België geleden dat ik nog heb uitgeslapen. De eerste week dat we in Rio zaten werden wij op de een of andere manier allemaal wakker rond 7 uur ofzo en believe me dat is echt niet van mijn gewoonte. We zullen dat dan maar een jetlag noemen. Maar goed een jetlag duurt geen 14 dagen en toch wordt ik ook hier elke morgen ongelooflijk vroeg wakker. Om naar het project te gaan is dit wel handig want om 8 uur begint de boel daar, maar we proberen altijd een beetje sneller te gaan omdat de kinderen daar ook veel sneller aankomen. Goed dus mijn wekkertje loopt af rond half 7 vlug den douche in (wat eigenlijk toch niks uithaalt, want van mij af te drogen begin ik al terug te zweten, hilarisch ik hou het hier echt geen 5 minuen droog op een dag). Goed daarna wandel ik naar de bushalte, alle eigenlijk een muur waar de bus zou moeten stoppen, maar van die 5 dagen dat ik al ben gaan werken heb ik nog geen 1 keer de bus genomen, of ik kan met iemand van het project meerijden of ik begin gewoon te wandelen omdat het wachten mij te lang duurt of ik blijf samen met Sarah gewoon bij Andy slapen want diee woont maar 2 minuten van het project. Goed op het project aangekomen springen er een paar kinderen op ons of we moeten bij hen gaan zitten en dan beginnen ze wat portugees te brabbelen waar wij dan weer niks van verstaan, wij lachen even en de kinderen zijn weer tevreden :-).

Man man Portugees is moeilijk dat had ik al gezegd, maar als je nog niet lang wakker bent dan kan ik u verzekeren dat je niet verder geraakt dan een paar letters uitkramen en als zij iets zeggen gewoon even bedenkelijk te kijken. Zo rond een uur of negen beginnen we al veel beter portugees te praten (mede dankzij onze beste vriend de miniwoordenboek). Deze week was het daar heel de week feest en dit omwille van de dag van het kind op vrijdag jeppa en daarom houden ze hier een hele week feest. Als ze maar kunnen feesten onze vrienden. Goed wij hebben dus de afgelopen dagen op het project feestjes gehouden, wedstrijdjes dansen en catwalk lopen en dansen en dansen en ooohja dansen. En moesten het dan nog verschillende liedjes zijn nee 20 keer op een dag dezelfde 6 liedjes, alle geluk dat ze nog iets of wat goed zijn. En dan staat iedereen daar volledig te gaan, bedenk daarbij dat het 35 graden is en ik moet ulle niet zeggen dat het daar een bekke een bezwete, plakkerige en stinkende bedoening wordt.

Dat plakkerige mag je trouwens letterlijk en figuurlijk opnemen, want die plakken hier echt aaneen en ja ook aan ons. Jongens en meisjes die vanaf hun 8 ste ofzo al sensueel de samba met elkaar dansen, wij kunnen onze ogen niet geloven. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de meeste meisjes hier op hun 15de al kindjes hebben. De fase van eih nee ik wil diee jongen geen hand geven en eeeiiiih meisjes zijn stom wordt hier gewoon overgeslagen. En zorgt natuurlijk ook voor schrijnende toestanden, gezinnen van meer dan 10 kinderen zijn hier een gewoonte en meestal zijn de kinderen in de gezinnen niet allemaal van de papa, maar van een stuk of 4 verschillende mannen en armoe troef natuurlijk. Trouw zijn staat niet in het woordenboek van de Brazilianen en ze komen er ook eerlijk voor uit. Nu ja dat weten we dan ook weeral.

Maar goed ik ben hier volledig aan het afwijken van mijn verhaal (jep structuur is nog steeds niet mijn specialiteit). Na een voormiddag die van 8 uur tot ongeveer 11.30 duurt gaan wij richting het gastgezin van Andy waar we kunnen eten, dit bestaat zoals gewoonlijk uit rijst met bonen, kilo's vlees dat drijft in het vet, spaghetti, patatjes en 2 schijventomaten en 4 stompjes mais. Heel voedingrijk dus... en fantastisch voor uwe cholesterol als je het mij vraagt, als je bedenkt dat we savonds ongeveer hetzelfde eten dan kan je hier niet echt spreken van een gevarieerde keuken. Bij deze de braziliaanse keuken is niet echt aan mij besteed, en Sarah en Andy zijn het volledig met mij eens. Heel mijn lichaam roept echt aaaaaaaaaaah groenten aaaah fruit. En ja helaas die kilo's vlees moet ik er ook bijnemen, vegetarisch zijn is echt niet aan de orde hier in Brazilie hoewel ik echt heel hard mijn best doe, want kippepoten eten zie ik echt niet zitten iiieeeuw of hart van de koe of andere lekkere ingewanden. Dus wij verorberen ons lekker middagmaal en daarna zijn we toe aan onze dagelijkse powernap op het bed van Andy of beter gezegd de plank van Andy. Tegen een uur of 1 worden we terug wakker (dan maken ze mij toch wakker :-) en gaan we terug naar het project om daar nog tot 5 uur met de kindjes te voetballen en te dansen en te dansen. Hopelijk beginnen volgende week de lessen terug een beetje want dansen is leuk maar heel de dag door is ook een beetje eentonig. savonds gaan we ofwel iets drinken of wat rondkuieren of ik lees wat in mijn boek (zalig eindelijk terug tijd om te lezen) en dan doe ik mijn oogjes toe om een beetje te dromen. Alle geluk heb ik een windwaaier in mijn kamer want anders was slapen echt onmogelijk.

Naast het werken op het project zijn we hier al naar enkele hele mooie plaatsjes geweest met Manuel de verantwoordleijke van het project. Zo zijn we gisteren door de fazenda gereden van imperatriz een uitgestrekt natuurgebied dat langs de rivier van Tocantinnes loopt om dan met de boot naar de overkant te gaan en in het buitenverblijfje van Manuel te koken en de rivier in te duiken. En het is daar echt prachtig, ongelooflijk mooie natuur. Het spijtige is echter dat wij nooit echt op de hoogte zijn van waar we naar toe gaan en ik dus al meer in mijn ondergoed het water ben ingesprongen dan in bikini, want wij weten echt nooit waar we naartoe gaan, de communicatie verloopt echt niet altijd vlotjes :-). Maar ondergoed of niet dat kan ik mij allemaal niet aan trekken het water induiken bij deze temperaturen is gewoon het enigste waar je dan aan denkt.

Wat betreft mijn gastgezin, ja daar ben ik het een beetje beu. Privacy is echt nog iets dat hier niet in de woordenboek staat. Mijn bagage wordt dan ook meerdere malen overhoop gehaald en blijkbaar is mijn mp3 heel leuk speelgoed, want daar hebben ze ook al lekker mee zitten spelen met als gevolg dat al mijn liedjes eraf zijn. Toen heeft er een klein ontploffingske plaats gevonden aan de hand van Nederlands vloeken. Ze hadden precies ineens door dat ik dat toch niet zo heel leuk vind als ze aan mijn spullen komen. Zo zie je maar je hoeft niet altijd portugees te praten om je hier verstaanbaar te maken :-). Een eigen huis, een plek onder de zon, jaaah we dromen ervan!!!

Maar al bij al cava nog, het mp3 geval ligt al achter mij, relativeren wordt hier een deel van je persoonlijkheid, je moet wel want anders hou je hier niet echt vol denk ik. Naast relativeren is onthaasten ook iets waar je niet aan ontsnapt, mijn niet zittend gat is hier al veel mee in aanvaring gekomen ola pola man alles duurt hier echt 10 keer langer dan bij ons. En niemand is hier gehaast, waarom vandaag als het morgen ook kan. Ik blijf hierdoor echter soms een beetje op mijn honger zitten. Maar net zoals met het portugees gaat dit elke dag een beetje beter.

Wat ook heel opvallend is, is de aandacht die brazilianen besteden aan hun uiterlijk, geld of geen geld allemaal lopen ze geschminkt rond en oooh wee als wij vergeten ons haar te kammen of ons sleffers durven aan te doen voor een feestje dan is het kot te klein met grote drama's tot gevolg, ja ze kunnen ook geweldig overreageren hier. Ik heb hier dan ook mijn eigen prive kapsalon (lees de kinderen, huismeid en oma van mijn gezin) en Sarah ocharme die moest voor een feestje haar maat 38 in een maat 36 wringen omdat haar sleffers echt niet konden volgens haar familie, alle geluk heb ik maat 40 en was het echt onmogelijk om mijn voeten in hun schoenen te persen. Volgens onze smaak zijn het dan ook nog eens aartslelijke schoenen met van die gigantische hakken. Maar voor ik hier binnen enkele maanden weg ben ga ik mij er toch een paar aaschaffen om een nieuw pronkstuk aan mijn verkleedkoffer toe te voegen.

Voor de rest mag ik hier mezelf zijn hoor, strompelen over stenen, weglopen voor vogels, portefeuille niet vinden, rommel maken, verkleden, smossen,... . Jaja het leven zoals het is...

daaaaaaaag tot de volgende keer maar weer!

• 15 Oktober 2007 - 08:29

Nils:

Dag maat,
    Blij te horen dat je het al bij al toch naar uw zin hebt na al die situaties. Die situaties toch altijd e man :)! Wat betreft uw mp3-probleempje heb ik al een oplossinkje gevonden. Kga voor u een webpaginake aanmaken met allemaal mp3kes op die ge dan kunt downloaden en terug op uwe speler kunt zetten...

In ieder geval: doe da nog goe ginder en laat u maar ne keer goe gaan!

Groetjes van uwe persoonlijke ombudsman...

• 15 Oktober 2007 - 17:11

Sillie:

waw, goed idee nils. Dat zal kathleen welleuk vinden... Zijde AL uw liedjes kwijt? Of heb je gelukkig "veel te mooi" er nog opstaan? Ik hoop voor jou van wel.. Ik kan me voorstellen dat eens goed vloeken deugd kan doen :-) en als ze het dan nog 'verstaan', zoveel te beter. Prachtig verhaal allesiends dat je hier neertypte, soms wel grappig maar da's typisch kathleens. Doe zo voort zou'k zeggen, wij denken hier heel veel aan u (allez ikke toch)!
    Smos, strompel, zwem en dans alvast verder en tot binnenkort! xx

• 15 Oktober 2007 - 17:33

Chrisje:

Hey Lieselotje,

Amai amai, wat voor verhalen kreeg ik hier allemaal te lezen. Kan er mij spontaan al beelden bij vormen en eigelijk wordt ik stiekem ook wel een beetje jaloers op jou ervaring.
    Tmoet ook niet altijd even gemakkelijk zijn om geconfronteerd te worden met de werkelijkheid.
    Héhé...als ik naar de foto's zie dan zie ik dat je haartjes geknipt zijn...WAAAH..was me dat verschieten. Nene...kvind het héél zomers en héél Brasiliaans.

Hou je goed meid en blijf vooral lachen en dansen!!!

groet,
    CHRISje

• 15 Oktober 2007 - 18:21

Latino Marc:

Hoi Kathleen !

Het is echt heel leuk om al die verhalen te lezen, een vlotte amusante stijl, rechtop-rechtaan, alles heel plastisch weergegeven waardoor iedereen zich echt kan inwijden in het leven (van Kathleen) in Brazilië.

Een goed "inlevingsritueel" alvorens ons zelf te komen "onthaasten" in maart 2008.

Doe zo verder ! Geniet van de mooie zaken/momenten, en "leer" uit de minder aangename ...

Groetjes ...

• 17 Oktober 2007 - 14:10

Magda En Benny:

hoi kathleen, groeten vanuit tisselt,zo te lezen is de aanpassing redelijk goed verlopen houden zo en stuur wat warmte naar hier
    groetjes

• 17 Oktober 2007 - 14:42

Linde & Nele :

Hey meisje!
    we hebben de tijd eens genomen om je verhaal te lezen, en goh, toch wel wat herkenbaars. Zoals het niet weten wat het plan is, het gebrek aan privacy, de noodzakelijkheid van relativeren, en onthaaaaaaaaasten. Klinkt toch wel dat jullie daar al heel wat gedaan hebben.
    Wij hebben onze airpas zonet in orde gebracht (de mama eigenlijk :-) ), en weet je, het weerzien zal er best nog wel snel zijn! Dikke feest in Salvador! En trouwens, we gaan hier ne keer uitzoeken of we eens kunnen komen bezoeken in Imperatriz voor een lang weekendje. (2 november is een mogelijkheid, maar we moeten nog zien)
    We houden jullie zeker op de hoogte!! Oh ja, past dat? En willen jullie ons nota bene op bezoek hebben? :-)

Katheleine, hou je goed daar! Zo´n sterke griet als gij, daar hebben we vertrouwen in!!

Dikke dikke dikke kussen,
    van de 2 Palmas-meisjes

• 19 Oktober 2007 - 12:28

Louis En Viviane:

hoi Kathleen,

hallo hallo Brasil hier Willebroek
    het doet ons plezier te horen dat je reeds gestart bent en het best meevalt
    doe het daar nog goed
    groetjes

ps ook de groetjes van Johnny Marie-Claire Karis en de rest van de famillie

• 20 Oktober 2007 - 10:03

Veerle:

dagdag Lieselot!

Als ik je verhalen lees, dan is het precies of je staat hier voor mij, dat te vertellen, echt zalig! Klinkt allemaal zo heerlijk, tis alsof ik er zelf geweest ben (en dat zonder te moeten vliegen). Geniet nog van je tijd daar he! maar da zal ni moeilijk zijn, u kennende!

dikke zoen
    Veerle

ps:Als je een braziliaanse dream-lover-boy gevonden hebt, laat je het ma weten he! ;-p

• 20 Oktober 2007 - 13:03

Tante Denise En Nonk:

Kathleen, gij zweet niet alleen. Wij zijn hier een enorme poging aan het doen om op je site te geraken en voor mijne eerste keer is da niet simpel. Het is mij dan toch gelukt wa zegde daarvan ? Ne mens is nooit te oud om te leren he !.
    Het is de moeite waard om je verhaal te lezen, zo blijven we een beetje op de hoogte van je bezigheden en lijk je niet zo ver weg.
    Ik wist wel nieuws maar uw ma had gebeld en die zal mij wel voor zijn om het door te mailen.Gij zegt dat ge snakt naar fruit,als ge wilt zal ik een paar kilos opsturen in ne grote enveloppe maar dan zal dat in uw brievenbus niet geraken he!Enfin ,ik ben kontent dat ik al eens kon mailen en ik zal er mij vanaf nu wat meer met bezighouden al was het tussen de soep en de patatten!
    Allee Kathleen tot ne volgende mail en als ge u eens wilt afreageren dan kunt ge altijd bij ons terecht!

Groetjes vanuit Temse
    België
    Europa

vanwege nonkel Bert, tante Denise
    en onze Wim!

• 20 Oktober 2007 - 23:51

Jen:

hey lieselot,

uw haar is wel effe verschieten ma wel goe! uw verhalen halen mijn nieuwsgierigheid volledig boven maar ik moet toegeven dat ik toch het nieuwsgierigst ben naar die lelijke schoenen, héhé.
    nog veel fun daar hé!!

x jen

• 21 Oktober 2007 - 16:37

Viviane En Daniël:

Hallo Kathleen,

Eindelijk heb ik eens de tijd genomen om je site te bezoeken. Je kan ervan op aan dat ik dit vanaf nu regelmatig zal doen. Ik vind het zo tof om je belevenissen te volgen en het één en ander op te vangen van de manier waarop die Brazilianen leven. Er is niemand die ons dat beter kan vertellen dan jij, die er dagelijks op een goede of minder goede manier mee in aanraking komt. Ik hoop alleszins dat het Portugees een beetje zal vlotten, dat je nog prachtige dingen kan zien en beleven en vooral dat het werken aan jullie project je voldoening zal schenken. Het is een unieke kans om dit te mogen beleven en geniet ervan !!!!

Tot later en hou je goed hé meiske.

Groetjes
    Viviane en Daniël
    Tisselt

• 22 Oktober 2007 - 10:56

Nele L.:

Héhé, Ge zet het verder in Brazilie. Op de meeste foto's met een drankje staan. Ge hebt het daar duidelijk naar uw zin. De kusser is zich ook aan het klaarmaken voor Brasiiiil la la la. En ge gaat hem misschien zien.

Nog veel plezier ginder. doei

• 22 Oktober 2007 - 20:01

Bradtskie:

ela, oe zit het ginder

goe zeker?!!
    Hier thuis een beetje minder want kben juist terug vant ziekenhuis. Kheb zaterdag 20/10 mijn buitenenkel steunbeen gebroken en lig nu thuis in de gips.
    Wel stom want da wil zegge geen CHIRO, voetbal, fuiven, enz...

Ale amuseer u daar nog en ik zal aan u blijve denken, allerliefste leidster (met ei of ij) :)

salukes en de groete

Bradtskie
    XXX

• 14 November 2007 - 18:40

Miss Sofie:

Heyz! Ik heb net je berichtjes doorgelezen, het was de moeite! Ik zit zelf een schooljaar in Egypte als kleuterjuf. Heel wat van jouw ervaringen lijken op de mijne... Grappig omdat ik toch in een heel ander land zit! Maar inderdaad: zotte straten, ongestructureerde kids, belang voor uiterlijk, weinig privacy, rijst en rijst en rijst zijn zo maar enkele dingen die ik ook ervaar. Het is even wennen en zoeken naar je eigen plekje, maar het zal helpen nu je je eigen stekkie hebt! Knap wat je daar doet! Geniet nog ten volle!